In deze blogpost ga ik je vertellen of katten nu wel of niet gewassen moeten worden. Er zijn hier veel misverstanden en twijfels over, dus deze ga ik voor jou even uitklaren. Lees je mee?


Het antwoord is nee!

Je lees het goed, katten moeten niet gewassen worden. Ik ben zelf al 5 jaar kattentrimmer en heb nog nooit een kat volledig gewassen. Katten zijn dieren die vele uren per dag bezig zijn met hun vacht te onderhouden. Gezonde katten zijn dus prima in staat in zelf hun vacht te onderhouden en proper te houden. Wij moeten deze katten dus zeker niet gaan wassen.

Waarom niet?

Er zijn verschillende redenen waarom ik je ten zeerste zou afraden om katten te wassen. Zoals ik hierboven al zei kunnen gezonde katten dit zelf en hebben ze geen wasbeurt van ons nodig. Maar daarnaast kan een wasbeurt er ook voor zorgen dat je knopen en vilt extra gaat vastklitten. Als je een kat wast die al knopen heeft, dan ga je die er zo niet uitkrijgen maar gaan deze knopen net erger worden. En dat willen we natuurlijk niet.

Misschien wel de belangrijkste reden waarom ik nooit een kat zou wassen, is omdat het helemaal niet katvriendelijk is. Een kat wassen dat zorgt voor stress, veel stress. Sommige katten zijn van kleins af aan regelmatig gewassen en zijn het gewend, maar dat zijn echt uitzonderingen. Voor de gemiddelde kat is een wasbeurt echt horror. Dus waarom zouden we een kat zoveel stress geven, terwijl een wasbeurt eigenlijk niet nodig is?

Uitzonderingen

Maar natuurlijk zijn er ook katten die hun eigen vacht niet zo goed kunnen wassen. Denk maar aan oude katten, zieke katten, obese katten, enzovoort. Zij zijn soms niet in staat om hun eigen vacht proper te houden, en hebben dus wel nood aan extra hulp bij het wassen. Ook als katten bijvoorbeeld een accidentje hebben gehad (met diarree, vuiligheid in de vacht,..) kan extra hulp nodig zijn.

Voor deze situaties zijn er andere opties dan de kat volledig te wassen. Zo kan je plaatselijk wassen, dus enkel het stukje dat vuil is wassen. Je kan hiervoor ook bijvoorbeeld een washandje gebruiken. Daarnaast kan je ook gebruik maken van een shampoo die niet met water moet worden uitgespoeld. Er bestaan mousses die de vacht reinigen en de huid verzorgen. Vooral bij oudere katten gebruik ik dit wel eens. Tot slot kan je ook een poeder gebruiken om de vacht wat properder te maken, zoals bijvoorbeeld rijstzetmeel.


Wil je graag een afspraak maken voor een trimbeurt? Op mijn site kan je gemakkelijk zelf een afspraak inplannen in mijn online agenda. Ik trim in mijn salon (in Asse), bij twee dierenartsenpraktijken (in Vilvoorde en in Affligem) of tijdens huisbezoeken bij jou thuis. Klik hier om zelf online een afspraak te maken.

Vond je deze blogpost leerzaam? Klik hieronder dan even op het hartje.

This function has been disabled for MIAUW - kattentrimmer.