Als de vacht van je kat in de knoop zit, dan ga je best op zoek naar de oorzaak hiervan. Want er is een reden waarom je kat zijn vacht niet meer mooi kan onderhouden. Vaak is het ook een combinatie van verschillende redenen waardoor er vachtproblemen ontstaan.

Oorzaken

Enkele van de meest voorkomende oorzaken voor vachtproblemen bij katten zijn ouderdom, overgewicht en ziekte. De medische oorzaken kunnen van diverse aard zijn. Zoals bijvoorbeeld gebitsproblemen en artrose. Hierbij is het zeker belangrijk om naar de dierenarts te gaan om een geschikte behandeling te vinden, anders zullen de vachtproblemen steeds terugkeren. Bij obese katten moet het overgewicht aangepakt worden. Ook dit doe je best in samenspraak met een dierenarts. Daarnaast zijn er ook bepaalde kattenrassen die zichzelf door hun bouw moeilijk kunnen verzorgen. Denk maar aan de Perzische langhaar met hun platte snoetjes en de Britse korthaar met hun stevige vorm.

Stress

We staan er niet altijd bij stil, maar ook stress kan zeker en vast een oorzaak zijn van vachtproblemen. Katten zijn enorm gevoelig en een kleine verandering in hun omgeving kan al een grote invloed hebben op hun stressniveau. Stress kan een reden zijn waardoor een kat zichzelf (eventueel tijdelijk) niet meer goed kan verzorgen. Hierbij denken we dan snel aan grote veranderingen in het leven van je kat, zoals: een verhuis, een nieuwe kat erbij, een baby in huis, het overlijden van het baasje, enzovoort. Maar ook hele kleine dingen kunnen er al voor zorgen dat je kat stress ervaart, zoals: een nieuwe zetel, wegenwerken in de straat, een nieuwe kattenbak, een klusjesman in huis, wanneer het baasje op vakantie gaat, enzovoort.

Al deze veranderingen kunnen leiden tot stress bij je kat en dit heeft vaak een invloed op de vachtverzorging. Sommige katten zullen zich minder gaan wassen, terwijl andere katten zich net extra gaan wassen. Als je denkt dat je kat stress heeft, dan kan je proberen om dit aan te pakken (in de mate van het mogelijke) om zo het stresslevel omlaag te brengen.

Hulp

Je kan je kat tijdens zo een periode tijdelijk wat helpen met de verzorging van zijn vacht. Let wel op dat je niet overmatig gaat beginnen kammen, want dat kan net voor extra vachtproblemen zorgen. Help gewoon waar nodig. Controleer regelmatig met je vingers doorheen de vacht tot op de huid. Zo kan je beginnende knoopjes opsporen. Deze kan je dan met je vingers los prutsen of voorzichtig met een metalen wijdgetande kam. Wat je ook altijd mag doen is je kat aaien met een vochtige microvezeldoek. Zo kan je de loszittende haartjes en huidschilfers verwijderen. Maar merk je dat je kat echt al dikke knopen heeft? Dan maak je best een afspraak bij een kattentrimmer, zodat deze op een kat- en vachtvriendelijke manier veilig verwijderd kunnen worden.

Wil je graag een afspraak maken voor een trimbeurt? Op mijn site kan je gemakkelijk zelf een afspraak inplannen in mijn online agenda. Ik trim in mijn salon (in Asse), bij twee dierenartsenpraktijken (in Vilvoorde en in Affligem) of tijdens huisbezoeken bij jou thuis. Klik hier om zelf online een afspraak te maken.

Vond je deze blogpost leerzaam? Klik hieronder dan even op het hartje.

This function has been disabled for MIAUW - kattentrimmer.