Het reismandje, een gevreesd voorwerp voor veel katten én hun baasjes. Want de meeste baasjes krijgen zelf al stress als ze er nog maar aan denken dat ze volgende week naar de trimmer moeten. En dat het dan weer een heus gevecht wordt om de kat erin te krijgen. Want veel katten haten het reismandje en vluchten zodra ze het tevoorschijn zien komen. Of ze proberen te vluchten als je hen erin wil krijgen. En ze gebruikt daarbij alles wat ze kan: haar stem, haar klauwen, haar tanden… En jij eindigt met lelijke schrammen, bijtwonden en een gestresseerde kat. En dan moet de tocht naar de trimmer nog beginnen.

Kost wat kost vermijden

Wat moet je zeker niet doen om je kat in haar reismandje te krijgen?

 • Dwing haar nooit om in het mandje te gaan door haar erin te duwen.
 • Sleur haar er nooit uit. Of hou het mandje niet op zijn kant om haar eruit te laten ‘vallen’. Zorg dat het bovenste deel van het mandje eraf kan zodat ze eventueel kan blijven zitten in het onderste deel om behandeld te worden door de trimmer.
 • Denken dat schoonmaken van het mandje voldoende is om de negatieve ervaring van je kat in het reismandje uit te wissen. De geur van angst en stress van je kat in het reismandje blijft hangen.
 • Gebruik niet hetzelfde reismandje voor al je katten of voor meerdere katten tezamen.
 • Haal niet enkel het reismandje boven als ze erin moet om naar de trimmer te gaan. Laat een reismandje continu in haar leefomgeving staan.
 • Start niet met trainen van het reismandje een week voor je naar de trimmer moet. Dit heeft meer tijd nodig.
 • Gebruik tijdens het trainen geen reismand waarin je kat een negatieve ervaring heeft gehad. De geur is nog aanwezig en je kan geen positieve associaties met het mandje opbouwen, wat je ook probeert. Koop dan een nieuw mandje om mee te trainen.

Wat helpt er wel?

Het belangrijkste is om positieve associaties te creëren tussen je kat en het reismandje. Ze moet het een veilige plaats vinden. Daarom kan je je kat leren om ontspannen te zijn als ze in het mandje vervoerd wordt. Als je kat al een negatieve ervaring in het reismandje heeft gehad, koop je best een nieuwe om mee te trainen. Er zijn veel verschillende soorten reismanden op de markt. Het belangrijkste is dat:

 • Je kat er rechtop in kan zitten, staan en zich omdraaien om te herleggen.
 • Het niet té klein is zodat ze een benauwend gevoel heeft
 • Je de bovenkant van het mandje eraf kan halen. Als ze dan niet uit het mandje wil komen, kan je de bovenkant eraf halen en kan ze nog even op haar veilige onderkant blijven zitten bij de trimmer.
 • Het een opening aan de voorkant heeft zodat ze er gewoon in kan lopen
 • Je kat het gevoel heeft dat ze zich kan verstoppen maar tegelijkertijd haar omgeving in het oog kan houden om gevaar te bespeuren
 • Je haar nog kan belonen als ze in het mandje zit voor de trainingsessies

Start dan met de training. Het doel is dat je kat leert om ontspannen te zijn in het reismandje. Dit doen we door haar heel geleidelijk en stapsgewijs te leren dat de reismand ok is. Volg bij alle stappen het tempo van je kat. Dwing haar nooit. Beloon goed gedrag en negeer haar gewoon als ze iets doet wat je niet leuk of goed vindt. Ga haar zeker niet straffen. Voelt ze zich gestresst? Ga dan een stap terug in het trainingsschema. Je kat moet tijdens de hele trainingsessie ontspannen blijven. Pas als ze volledig ontspannen is bij een stap, ga je verder naar de volgende.

1) Beloon je kat als ze ontspannen in de buurt is van het mandje.
2) Haal de bovenkant en het deurtje eruit. Beloon haar als ze op verkenning gaat naar het
mandje en in het onderste deel ontspannen staat en ligt.
3) Zet dan het bovenste deel op het mandje en herhaal stap 3.
4) Zet dan het deurtje op een kier erin en herhaal stap 3.
5) Beloon haar als het deurtje gesloten wordt.
6) Train het optillen van het reismandje.
7) Train het rondlopen met het mandje.
8) Train het in de auto zetten van het mandje.
9) Train het rondrijden met de auto.

Sommige katten blijven het moeilijk hebben met het reismandje. Of soms ben je nog bezig met haar te trainen terwijl je naar de trimmer moet. Dan kan je met je dierenarts bespreken om haar enkele uren ervoor medicatie toe te dienen die ervoor zorgt dat ze ontspannen wordt. Je kan haar dan makkelijk in haar mandje plaatsen en ermee naar de trimmer rijden. Enkele uren erna is de medicatie uitgewerkt. Het is dus ideaal voor voorspelbare, stressvolle situaties.

Hoe omgaan met reisziekte?

Sommige katten vinden het verschrikkelijk om in hoge snelheid dingen voorbij te zien flitsen. Zorg dan voor zonnewering of getint glas. Anderen zijn vooral bang van het geluid van de motor. Zet zachte en rustige (bijvoorbeeld klassieke) muziek op zodat het geluid van de motor een beetje gemaskeerd wordt. Er zijn ook katten die lijden aan wagenziekte. Bespreek dit met je dierenarts om te kijken hoe je je kat het best kan helpen. Dus bespaar je kat de doodsangsten in een reismandje. En jezelf een heleboel stress als je kat plots ernstig ziek wordt of gewond is en je haar niet in het mandje krijgt om naar de dierenarts te gaan. Leer je kat dat haar reismandje een veilige plaats is.

Deze gastblog is geschreven door Kelly van The Pet Coach. Heb je hier graag wat hulp bij? Contacteer haar dan vrijblijvend via haar site (www.thepetcoach.be) of via Instagram en Facebook (@kelly_thepetcoach).

This function has been disabled for MIAUW - kattentrimmer.