In deze blogpost heb ik het over enkele van de vragen die ik het vaakst te horen krijg. Ben jij benieuwd welke vragen er aan mij als kattentrimmer regelmatig gesteld worden? Speciaal voor jou heb ik ze even op een rijtje gezet en deel ik graag mijn antwoord op deze vragen.

Vraag 1: Wil je mijn kat scheren? Hij heeft het te warm.

Tijdens warme zomerdagen krijg ik regelmatig de vraag of ik de kat niet kaal wil scheren, want hij heeft het zo warm. Mijn antwoord hierop is altijd nee. De vacht werkt namelijk als isolatie. Door je kat te scheren gaat hij het dus helemaal niet minder warm hebben, integendeel zelfs. De vacht beschermt de kat net tegen invloeden van buitenaf. Scheren moet enkel gebeuren wanneer er echt geen andere optie is, zoals bij vervilting van de vacht.

Vraag 2: Hé, jij bent trimmer. Wil je dan even mijn hond bijknippen?

Raar maar waar, deze vraag wordt echt vaak gesteld. Maar kattentrimmen is een vak apart. Een kat moet niet getrimd worden zoals een kleine hond. Een kat vergt een hele andere aanpak en verzorging. Ik ben gespecialiseerd in het trimmen van katten en trim dus ook echt alleen maar katten. Ik heb de opleiding en de kennis niet om honden te trimmen.

Vraag 3: Kan je zorgen dat mijn kat geen haar meer verliest?

Haar verliezen hoort nu eenmaal bij een kat. Het is helemaal normaal dat een kat verhaart. Het enige wat je kan doen, is accepteren dat je overal kattenhaar zal terugvinden. Accepteer dat het er nu eenmaal bijhoort, want het heeft geen zin om je er druk in te maken. Daarbij.. de liefde die je van je kat krijgt is dat toch allemaal waard!

Het is lastig om te zeggen of een trimbehandeling helpt tegen het verharen. Elke kat is anders en elke vacht is anders. Verharen is normaal, dus daar kan ik in principe niets aan veranderen. Maar bijvoorbeeld tijdens de rui kan een trimbeurt wel een verschil maken. Vooral bij oudere, obese en zieke katten kan een trimbeurt dan wel een grote hulp zijn bij het verharen. Ook bij katten met een hele dichte vacht (zoals de Britse korthaar) kan het wel helpen.

Maar wil je echt geen kattenhaar in huis? Is dit iets wat je tegenhoudt om een kat in huis te nemen? Kattenhaar op al je kleren, op de zetel,…? Dan zou ik je aanraden om een ander huisdier te overwegen (zoals vissen). Want je hele huis zal volhangen met kattenhaar, en er is niks dat je daaraan kan veranderen. Of neem een pluche kat, dat kan natuurlijk ook! 😉

Vraag 4: Wil je mijn kat een mooie coupe geven? Beetje bijknippen?

Een groot misverstand is dat kattentrimmen ervoor zorgt dat je kat er mooier uitziet. Maar bij het trimmen van katten gaat het niet om esthetiek, maar om verzorging. Het doel van een trimbeurt is niet om je kat met een prachtige coupe naar huis te laten gaan. Soms gaan katten hier zelfs met hele speciale kapsels naar buiten, dit omdat ik vachtsparend werk. Dit wil zeggen dat ik zoveel mogelijk vacht intact ga laten en enkel scheer wanneer er geen andere optie is (zoals bij knopen en vervilting). Zomaar een kat scheren of bijknippen omdat het er leuk uitziet, dat ga ik dus nooit doen.

Vond je deze blogpost leerzaam? Klik hieronder dan even op het hartje. En heb je over deze blogpost nog vragen? Stel ze dan zeker vanonder op deze pagina bij de comments!

This function has been disabled for MIAUW - kattentrimmer.