In deze blogpost deel ik drie dingen die ik heel vaak te horen krijg. Maar het zijn mythes, fabels, misverstanden. We gaan ze stap voor stap overlopen, en ik leg je uit waarom ze niet juist zijn.

Klaar? Hier gaan we!

 Fout 1: “Je moet er zoveel mogelijk haar uitkammen!”

Op het internet zie je vaak foto’s passeren van grote bergen uitgekamde vacht, maar dit is eigenlijk helemaal niet de bedoeling. Het doel van kammen is om knopen te verwijderen, niet om zoveel mogelijk vacht eruit te krijgen. Wolhaar heeft zijn functie. Wanneer je dit gaat verwijderen, dan kan dit nadelige gevolgen hebben voor de vacht. Dus het is geen goed idee om de vacht te gaan ontwollen of plukken. Dus we kunnen besluiten dat niet goed is om veel haar uit te kammen.

Fout 2: “Je moet je kat elke dag kammen!”

Door overmatig te kammen ga je de natuurlijke cyclus verstoren, en kan je zelfs een permanente rui veroorzaken. Doorgaans is het voldoende om 1 keer per week te kammen. Maar het is wel van groot belang dat je elke dag een vachtcontrole uitvoert. Dit kan je doen door tijdens het aaien goed in de vacht te voelen met je vingers en zo op zoek te gaan naar kleine beginnende knoopjes.  Die kleine knoopjes kun je dan meteen los prutsen met je vingers of verwijderen met een kam. Heeft je kat geen vachtproblemen en kan hij zijn vacht prima zelf onderhouden? Blijf er dan af en laat hem zelf het werk doen. Dus het tegendeel is bewezen, je moet je kat zeker niet elke dag kammen.

Fout 3: “Je moet je kat gewoon even stevig vasthouden voor een kambeurt!”

Je kat onder dwang houden om de vacht te kammen, dat is zeker geen goed idee. Hij steviger jij je kat gaat vasthouden, hoe meer je kat de neiging gaat hebben om te willen vluchten. De kunst is om je kat ten allentijde het gevoel te geven dat hij de leiding heeft. Probeer je kat af te leiden in plaats van dwang te gebruiken. En je hoeft echt niet heel je kat in één keer te kammen. Integendeel, het is zelfs beter om telkens kleine stukjes te doen. Heeft je kat er genoeg van? Dan stop je gewoon en doe je op een later moment een ander stukje.

Wil je graag een afspraak maken voor een trimbeurt? Op mijn site kan je gemakkelijk zelf een afspraak inplannen in mijn online agenda. Ik trim in mijn salon (in Asse), bij twee dierenartsenpraktijken (in Vilvoorde en in Affligem) of tijdens huisbezoeken bij jou thuis. Klik hier om zelf online een afspraak te maken.

Vond je deze blogpost leerzaam? Klik hieronder dan even op het hartje.

This function has been disabled for MIAUW - kattentrimmer.