In deze blogpost ga ik je vertellen wat kattentrimmen nu eigenlijk inhoudt. Veel mensen hebben er nog nooit van gehoord en vallen helemaal uit de lucht als ik hun hierover vertel.

Niet voor elke kat!

Eerst en vooral, kattentrimmen is niet nodig bij alle katten. Heeft je kat geen vachtproblemen en kan hij zijn vacht prima zelf onderhouden? Blijf er dan af en laat hem zelf het werk doen. De meeste katten kunnen inderdaad grotendeels zelf hun vacht onderhouden. Maar ben je niet zeker of de vacht van je kat wel in orde is? Twijfel je? Ga dan zeker langs bij een kattentrimmer om professioneel advies te krijgen. Voorkomen is altijd beter dan genezen, daarom is het zeker een goed idee om preventief langs te gaan voor een trimbeurt. Zo ben je ervan verzekerd dat de vacht van je kat steeds goed onderhouden is en vachtproblemen vermeden kunnen worden.

Wanneer dan wel?

Er zijn verschillende situaties waarbij je kat zeker hulp kan gebruiken. Dit is onder andere het geval bij oude, zieke, obese en langharige katten. Maar ook tijdens de ruiperiode kunnen veel katten wel wat extra hulp gebruiken. Sommige kattenrassen kunnen zichzelf door hun bouw ook moeilijk verzorgen. Denk maar aan de Perzische langhaar met hun platte snoetjes en de Britse korthaar met hun stevige vorm. Hiernaast kan ook stress zeker en vast een oorzaak zijn waardoor een kat zichzelf (eventueel tijdelijk) niet meer goed kan verzorgen.

Knopen en vervilting

Wanneer een kat zijn eigen vacht niet goed kan onderhouden, dan kunnen er knopen en vervilting ontstaan. Een trimbehandeling omvat het verwijderen van alle knopen (en vervilting) en het volledig kammen van de vacht. Indien nodig en indien de kat het toelaat kunnen ook de nagels geknipt worden, de oren en ogen proper gemaakt worden en kan er een sanitaire trim gebeuren. Knopen en vilt in de vacht gaan niet vanzelf weg, dus hulp is hierbij gewenst. De viltplekken worden doorgaans plaatselijk geschoren. Zo kunnen de huid en de vacht zich weer herstellen en kan de kat zich weer zonder pijn bewegen. Door de vacht van je kat regelmatig te laten onderhouden kunnen vervilting en knopen vermeden worden.

Huid-, vacht- en katvriendelijk trimmen

De manier waarop de trimbeurt verloopt is van groot belang. Ik trim altijd op een huid-, vacht- en katvriendelijke manier. Een andere benaming hiervoor is niet-invasief trimmen. Het is een methode die de kattenvacht en het welzijn van de kat respecteert. Er wordt hierbij dus altijd rekening gehouden met het mentale welzijn van de kat. Hiernaast wordt er steeds vachtsparend gewerkt, dit wil zeggen dat er enkel geschoren wordt wanneer er geen andere optie is en er altijd zoveel mogelijk vacht intact wordt gehouden. Daarnaast is het belangrijk om altijd met veel geduld, liefde en rust te werk te gaan.


Technieken die hier helemaal niet toe behoren zijn ontwollen (grote bergen uitgekamde vacht), plukken, zonder reden scheren, het fixeren van katten met houdgrepen, in het nekvel vastgrijpen, het gebruik van waskooien en droogkasten, muilkorven aandoen, vastmaken met leibanden en het gebruik van andere dwangmiddelen. Dit is absoluut niet oké!

Wil je graag een afspraak maken voor een trimbeurt? Op mijn site kan je gemakkelijk zelf een afspraak inplannen in mijn online agenda. Ik trim in mijn salon in Asse (Zellik), bij de dierenartsenpraktijk in Vilvoorde en tijdens huisbezoeken bij jou thuis. Klik hier om zelf online een afspraak te maken.

Vond je deze blogpost leerzaam? Klik hieronder dan even op het hartje. En heb je over deze blogpost nog vragen? Stel ze dan zeker vanonder op deze pagina bij de comments!

This function has been disabled for MIAUW - kattentrimmer.